Επεισόδιο 2 – Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς


Επεισόδιο 2
Τίτλος: Μετανάστα να πάνε

Green-Park-Banksy

Στο Λονδίνο των μεγάλων ονείρων και του ατελείωτου commute για να πας στη δουλειά σου, οι άνθρωποι ξυπνούν. Ακόμα μια μέρα στη μεγάλη πρωτεύουσα ξεκινάει. Μιλούνια μεταναστάκια ετοιμάζονται για μια ακόμα μέρα στην βροχερή Αγγλική πρωτεύουσα.

Ένα ξυπνητήρι χτυπάει στις έξι και μισή και το αντρίκιο χέρι του Αλέξανδρου Γατσαμπέα το κλείνει. Με το μποξεράκι (και την κορμάρα έξω) περπατάει μέχρι την κουζίνα (μεγάλη, ευρύχωρη, ευάερη, χωρίς ποντίκια), όπου ο φίλος του Ζήσης Δασκαλόπουλος πίνει καφέ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Τί κάνεις τέτοια ώρα ξύπνιος;

ΖΗΣΗΣ
Πρέπει να διορθώσω ένα σωρό γραπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Τί τραβάτε κι εσείς οι καθηγητές Πανεπιστημίου.

(βάζει έναν καφέ και κάθεται στο τραπέζι με τον Ζήση).

ΖΗΣΗΣ
Πώς σου φαίνεται η καινούρια δουλειά;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ευτυχώς που το όνομα Γατσαμπέας μετράει ακόμα σε κάποιους κύκλους. Βέβαια, κάπως μου κακοφαίνεται η θέση. Σα να ξεκινάω από το μηδέν είναι.

ΖΗΣΗΣ
Κάτσε, δε σε κάνανε Senior Director of Awesome την τρίτη μέρα;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ναι, δε μπορώ να πω. Και η αύξηση στις 3.500 λίρες το μήνα ευπρόσδεκτη. Έστειλα και στη μάνα μου να πληρώσει την πιστή μας δούλα Κονσεψιόν που έχει να δει ευρώ από πέρσι. Αλλά τί τα θες φίλε μου. Όταν είχες συνηθίσει να είσαι αφεντικό, είναι δύσκολο να έχεις άλλους πάνω από το κεφάλι σου ξαφνικά.

ΖΗΣΗΣ
Στην Άντζελα το είπες για την αύξηση;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Της το κρατάω για έκπληξη. Το Σάββατο που θα πάμε στα μπουζούκια να το γιορτάσουμε θα της το ξεφουρνίσω.

ΖΗΣΗΣ
Ωραίος. Μπράβο.

Balfron Tower / kitchen

Σε μία σπιτική κουζίνα γεμάτη θαλπωρή κάθονται και πίνουν καφέ η Αφροδίτη Καραδρούγκα, η Λουκία Μανωλοπούλου και η θεία Μαρία (Χαραλάμπους).

ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ)
Να φάτε και μία φέτα με ψωμί και μέλι κορίτσια. Να τρώτε. Εδώ είναι Αγγλία, κάνει κρύο, δεν είναι όπως έχετε συνηθίσει στην Αθήνα.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Θα φάμε θεία. Βρε συ Λουκία, πόσο μας προσέχει η θεία σου.

(η Λουκία γνέφει ναι, μπουκωμένη με αυγό βραστό)

ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ)
Αχ, έτσι είναι. Δε με αξίωσε ο Αγιος Μάμας να κάνω παιδί αλλά ευτυχώς έχω τη Λουκία μου. Κι εσένα Αφροδίτη μου, σαν παιδί μου σε έχω.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Πώς έτσι δεν έκανες παιδί θεία Μαρία;

(η Λουκία την κλωτσάει κάτω από το τραπέζι)

ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ)
(συννεφιασμένη)
Δεν είναι αυτές ιστορίες για αυτή την ώρα. Άντε να φάτε, να πάτε και στις δουλειές σας. Πού θα πας σήμερα Αφροδίτη;

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Στο γήπεδο κανονικά. Έχει προπόνηση η ομάδα και πρέπει να είμαι εκεί.

ΛΟΥΚΙΑ
Είδες που ανησυχούσες ότι δεν θα βρεις δουλειά; Με την πρώτη την καπάρωσες τη θέση, και μάλιστα στην Τότενχαμ. Τί άλλο θες.

ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ)
Βρε κορίτσι μου δε φοβάσαι; Όλα αυτά τα τριχωτά θεριά, με τον ιδρώτα, με ένα τόπι όλη μέρα. Κι αυτά τα ξυρισμένα κεφάλια, τους βλέπω στην τηλεόραση και αγριεύμαι.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
(γελώντας)
Είναι καλά παιδιά όλοι οι ποδοσφαιριστές θεία Μαρία. Και πολύ κύριοι μαζί μου. Αυτή είναι η επιστήμη μου, πρέπει να είμαι μέσα στα αποδυτήρια για να κάνω τη φυσιοθεραπεία και να βοηθάω τους αθλητές.

ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ)
Τί να πω παιδί μου. Τουλάχιστον είναι μια επιστήμη, ένα πτυχίο.

ΛΟΥΚΙΑ
Για μένα τα λέει. Γιατί είμαι καλλιτέχνης.

ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ)
Ξέρω γω τί λέω. Και καλλιτέχνης παιδάκι μου εντάξει, το καταλαβαίνω. Ζωγράφισε εκεί ένα τοπίο, κάτι ρομαντικό, τίποτα γατάκια, να βάλουμε έναν πίνακα στη σάλα.

ΛΟΥΚΙΑ
Είναι παλιομοδίτικα αυτά. Θα σου φέρω ένα καινούριο μου έργο.

ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ)
Κοίτα μη μου φέρεις κανα πρόβατο που κολυμπάει από αυτά που κάνει ο αφεντικός σου, στα σκουπίδια θα το βρεις.

Damien Hirst

Στο αποπάνω διαμέρισμα, που τους το άφησε κοψοχρονιά η θεία Μαρία (Χαραλάμπους) γιατί τα πόνεσε τα παιδιά, ετοιμάζονται για να φεύγουν ο Κώτσος Μποζίδης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κοίτα μην κανονίσεις βάρδια στη φάρμα για Σαββατοκύριακο, έτσι; Θα πάμε μπουζούκια.

ΚΩΤΣΟΣ
Καλά φύγαμε από την Ελλάδα για να έρθουμε στο Λονδίνο να πάμε στα μπουζούκια;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μην είσαι μπουνταλάς. Θα πάμε να δούμε και τί κορίτσια παίζουν.

ΚΩΤΣΟΣ
Θα πάμε να δούμε τί κορίτσια παίζουν μαζί με την Αφροδίτη και τη Φωτεινή;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Καλύτερα βρε μαλάκα. Άμα οι γκόμενες σε βλέπουν με γυναίκες λυσσάνε.

ΚΩΤΣΟΣ
Σωστά. Σου λέει για να στραβώθηκε αυτή, κάτι θα του βρήκε.

Περνάμε σε ένα μεγάλο μοντάζ όπου βλέπουμε σε αργή διαδοχή (για να γεμίζει ο χρόνος, έχουμε και διαφημίσεις) τους ήρωες μας να δουλεύουν. Ο Δημήτρης βάζει τη φόρμα και ανεβάζει μια Μερτσέντες στην πλατφόρμα, ο Κώτσος ταίζει κάτι πρόβατα στη φάρμα στο Kentish Town, η Αφροδίτη κάνει μασάζ στον Χάρυ τον Κέιν της Τότενχαμ, ο Αλέξανδρος παρουσιάζει ακόμα μια επιτυχημένη συμφωνία στο Board of Directors και ο Ζήσης εξηγεί σε μια τάξη βλαμμένα το μάθημα της ημέρας. Εν τω μεταξύ η Άντζελα είναι σε meeting με τον Άρθουρ ΜακΚράκεν, που της πιάνει το μπούτι κάτω από το τραπέζι.

Το βράδυ η Άντζελα τρώει με τον Αλέξανδρο σε ακριβό εστιατόριο του Λονδίνου και κάνουν παθιασμένο έρωτα όπου η Άντζελα προσποιείται τον οργασμό. Ο Ζήσης βάζει ακουστικά για να μην τους ακούει και συνεχίζει να διορθώνει γραπτά των μαθητών του. Ο Κώτσος παίρνει τηλέφωνο την Ανδριανή Ρουμπέλα (μαθαίνουμε πως είναι η σχέση του εδώ και χρόνια και άξια και τίμια παιδίατρος) και λένε τα νέα τους. Εν τω μεταξύ ο Δημήτρης είναι στο σαλόνι και παίζει Fifa φωνάζοντας στην τηλεόραση “Έτσι γαμάει ο ΜΠΑΟΚ ρε μπαγλαμά”.

Στο δωμάτιο της η θεία Μαρία (Χαραλάμπους) βγάζει από ένα κουτί που το έχει πίσω από τις χειμωνιάτικες παντόφλες στη ντουλάπα, την ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός νεαρού και ένα δάκρυ κυλά.

Brothers in Arms

Το Σάββατο το βράδυ, η Αφροδίτη, η Λουκία, ο Κώτσος και ο Δημήτρης πάνε στα μπουζούκια του Λονδίνου. Σε ένα τραπέζι πιο κει βρίσκονται ο Αλέξανδρος, η Άντζελα (με ξινισμένη μούρη), ο Ζήσης και κάτι φίλοι τους λίγο θολοί (για να μπορέσουμε να τους ξαναχρησιμοποιήσουμε σε άλλα πλάνα).

Βγαίνει στο πάλκο η Σούλα Κουλαμένου με μία μακριά τουαλέτα με πούλια και παγιέτα μούρλια. Τραγουδάει τα Χαμοπούλια, ανεβαίνουν η Αφροδίτη και η Λουκία στην πίστα και πάει κι ο Δημήτρης για το σιγοντάρισμα – αλλά κυρίως για να δει τη Σούλα από κοντά που του γυάλισε.

Στο άλλο τραπέζι η Άντζελα είναι φανερά εκνευρισμένη, γιατί βλέπει ότι ο Αλέξανδρος έχει φάει με τα μάτια του την Αφροδίτη που κουνιέται σαν το χέλι στην πίστα.

ΑΝΤΖΕΛΑ
Τί χτυπάς παλαμάκια τώρα στις δεύτερες, μπορείς να μου πεις;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Έλα βρε μωρό μου στα μπουζούκια ήρθαμε να ξεσκάσουμε λίγο.

(Ο Αλέξανδρος συνεχίζει να χτυπάει παλαμάκια κι όσο κοιτάει προς την πίστα, η Άντζελα παίρνει μήνυμα στο κινητό της. Κοντινό η κάμερα. Είναι ο Άρθουρ ο ΜακΚράκεν. “Σε θέλω. Χίλτον, Προεδρική Σουίτα”. Η Άντζελα δαγκώνει τα αισθησιακά της χείλη)

ΑΝΤΖΕΛΑ
Εγώ θα φύγω.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Πού θα πας αγάπη μου; Τώρα ήρθαμε.

ΑΝΤΖΕΛΑ
Να κάτσεις εδώ, σε αυτή τη λούμπεν κατάσταση αφού σου αρέσει.

(Αρπάζει το παλτό της και φεύγει. Ο Αλέξανδρος την ακολουθεί έξω και την προλαβαίνει πριν μπει στο ταξί)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Μα που πας; Έχω νέα να σου πω.

ΑΝΤΖΕΛΑ
Τα νέα σου δε θέλω να τα ακούσω στα μπουζούκια. Έχω μεγαλώσει σε σπίτι, όχι σε κωλοχανείο.

(Κλείνει την πόρτα και το ταξί φεύγει. Ο Αλέξανδρος επιστρέφει στα μπουζούκια κουνώντας το κεφάλι του.)

ΖΗΣΗΣ
Τί έγινε;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Με έχει κουράσει με τα πείσματα της. Είναι η γυναίκα της ζωής μου αλλά κάπου και η υπομονή έχει τα όρια της.

ΖΗΣΗΣ
Λέω να πιούμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Σωστά.

Και πίνουνε. Και πίνουνε. Και χορεύουν. Βρίσκονται στην πίστα ο Αλέξανδρος με την Αφροδίτη και ανταλάσσουν βλέμματα λάγνα.
(Κοντινό: Το χέρι του Αλέξανδρου στη μέση της Αφροδίτης, τα χείλη της Αφροδίτης, τα αμαρτωλά μάτια του Αλέξανδρου)

Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Ξημερώματα πια, βλέπουμε την ευαίσθητη αλλά δυναμική Αφροδίτη Καραδρούγκα να κοιμάται στο πλευρό του γυμνόστηθου Αλέξανδρου Γατσαμπέα. Βλέπουμε τον διαβαστερό αλλά στερημένο Ζήση Δασκαλόπουλο να κοιμάται με τα ακουστικά στα αυτιά (για όσους δεν καταλάβανε, οι άλλοι βγάζανε τα μάτια τους όλη νύχτα). Βλέπουμε τον Δημήτρη Κουτσούμπα να κουτουπώνει ακόμα την Σούλα Κουλαμένου (κοντινό στην τουαλέτα όλο παγιέτα ριγμένη στο πάτωμα με την κόκκινη μοκέτα).

Στο γκρίζο ξημέρωμα του Λονδίνου, η μοιραία αλλά και καριόλα Άντζελα Δελή, σηκώνει τις μεταξωτές κάλτσες της και φεύγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έβγαζε τα μάτια της με τον αδίστακτο Άρθουρ ΜακΚράκεν.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
(ΤΑΝ ΤΑΝ ΤΑΝ ΤΑΝ)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>